What's in a name? De omgevingsvergunning

17/09/2020

De bouwvergunning van vroeger is niet meer. Sinds februari 2017 is deze stedenbouwkundige vergunning met de milieuvergunning samengevoegd en omgedoopt tot de omgevingsvergunning. Wat betekent die omgevingsvergunning nu? En heb jij deze nodig voor jouw (ver)bouwplannen? Het antwoord op deze vraag is bepalend voor het verloop van jouw bouwwerken. In deze blog lichten we alvast kort deze omgevingsvergunning en de bijhorende procedure toe.

Heb je (ver)bouwplannen? Wil je gebouwen gaan slopen? Of ben je van plan om bomen te vellen of reclameborden en afsluitingen te plaatsen? Dan heb je in de regel een omgevingsvergunning nodig. Toch dien je niet voor alle werken een vergunning aan te vragen. Voor sommige werken, zoals het schrijnwerk vervangen of het plaatsen van een klein tuinhuis en zwembad, is geen vergunning nodig. Van zodra je stabiliteitswerken, zoals een muur verplaatsen, uitvoert of je past het bouwvolume aan, dan ben je verplicht deze werken aan te geven en de procedure om de vergunning te bekomen, te doorlopen. Het is aan te raden om op voorhand bij de gemeente na te vragen of je project al dan niet vergunningsplichtig is. Baskuul Architecten kan dit alvast voor jou uitzoeken. Voor kleine werken, zoals de plaatsing van een reclamebord, kan je zelf een aanvraag indienen, maar dan moet je wel aan de normenvereisten voldoen.  Voor aanvragen met structurele aanpassingen is de samenwerking met een architect verplicht. Wij zijn alvast graag uw partner hierin.

De algemene regel in Vlaanderen luidt dat je een vergunning nodig hebt van zodra je werken zal uitvoeren. Toch zijn hierop heel wat uitzonderingen.

omgevingsvergunning

Daarnaast is er nog een verschil tussen een meldingsplicht en een vergunningsplicht. In beperkte gevallen is een meldingsplicht voldoende. Bij een melding hebben de werken aan en rond jouw woning een beperkte omvang. Hiervoor is een omgevingsaanvraag niet nodig, maar je moet deze werken wel melden. Een kleine uitbreiding van de garage of de veranda dien je enkel te melden indien de maximale oppervlakte 40 vierkante meter bedraagt. De procedure voor een melding duurt ongeveer een maand, na deze maand mag je aan de werken starten.

Voor uitgebreide renovatieprojecten of nieuwbouwwoningen is een omgevingsaanvraag nodig. De werken mogen pas starten wanneer je de vergunning op zak hebt. Afhankelijk van de nood aan een openbaar onderzoek neemt dit 4 maanden (zonder openbaar onderzoek, ook wel vereenvoudigde procedure genoemd) tot 5,5 maanden tijd (met openbaar onderzoek, ook wel gewone procedure genoemd) in beslag. De complexiteit van het project bepaalt de gevolgde procedure. Hoe minder ingrijpend de wijzigingen, hoe groter de kans dat er een vereenvoudigde procedure zal gevolgd worden.

verloop

Hoe verloopt deze procedure nu? Nadat je (of wij) informatie bent (zijn) gaan inwinnen bij de gemeente over welke vergunning je nodig hebt voor jouw werken, maak je het dossier klaar om in te dienen. Dien je een omgevingsvergunningsaanvraag voor structurele bouwwerken in te dienen, dan - benadrukken we nog even - is de samenwerking met een architect verplicht. Wij maken vervolgens jouw dossier op, waarin de plannen en documenten volgens de gevraagde vereisten zijn opgemaakt. De procedure zelf verloopt digitaal. Via het online omgevingsloket dienen we jouw dossier in en volgen we het verloop op.

Eenmaal het dossier is ingediend, duurt het 30 dagen vooraleer de gemeente het dossier volledig en ontvankelijk verklaard. Dit wil zeggen dat de gemeente controleert of alle documenten correct en volgens de vereisten zijn opgemaakt. Na deze periode zal de gemeente ook laten weten welke procedure zal gevolgd worden. Bij de vereenvoudigde procedure is geen openbaar onderzoek nodig. De gemeente neemt in dat geval 60 dagen de tijd om het dossier te onderzoeken en een beslissing te nemen. Indien een openbaar onderzoek nodig is, duurt de procedure langer. De beslissing valt na 105 dagen. Bij deze procedure dien je tijdens de eerste maand een gele affiche uit te hangen. 

Wanneer de gunstige (of ongunstige) beslissing is gevallen, dient deze beslissing bekend gemaakt te worden. Dit gebeurt via de gekende gele affiches die af en toe opduiken in het straatbeeld. Deze affiche dien je een maand goed zichtbaar vanop de openbare weg en op de rooilijn te plaatsen. Tijdens deze periode kunnen omstaanders beroep aantekenen tegen de beslissing. Pas wanneer geen klachten zijn binnengekomen binnen deze beroepsperiode, is de vergunning definitief en kan je starten met de werken.

Baskuul Architecten loodst jou doorheen deze procedure. Wij volgen dit nauwkeurig voor jou op en houden je op de hoogte van iedere verandering op het omgevingsloket. Wat je moet doen, leggen we steeds per fase goed uit.