De 3 energie E's (EPB, EPC en E-peil)

30/10/2020

Architectuur speelt in op maatschappelijke problemen die we (in de toekomst zullen) ervaren. De klimaatveranderingen is alvast één aandachtspunt, waarbij we op zoek moeten gaan om woningen energiezuiniger te maken en energiezuiniger te bewonen. Sinds 2006 voerde de Vlaamse Overheid de Energie Prestaties en Binnenklimaat, afgekort EPB, in. Maar wat betekent dat voor jou?

epb

EPB is niet te verwarren met EPC, het Energie Prestatie Certificaat, waarbij je de energiescore van jouw (huur)woning op kunt aflezen. Hoe lager het EPC, hoe minder energie je verbruikt om je woning te verwarmen. Op die manier weet jij hoe energievriendelijk je net gekochte of gehuurde woning is. EPB is daarentegen een instrument

dat erop toeziet dat de opgelegde energienormen voor nieuwbouw en renovatie worden gehaald. De Vlaamse overheid legt energienormen op om zo te streven naar energiezuinigere woningen. Dit is onderdeel van de klimaatdoelstellingen die we niet alleen op Vlaams, maar ook op federaal en Europees niveau beloofd hebben om na leven.

Welke eisen legt onze overheid op? De maatstaf voor de energieprestaties van een gebouw die de overheid hanteert, is het E-peil. Nieuwbouwwoningen, waarvan een bouwaanvraag is ingediend in 2020, mogen een maximale E-peil hebben van E35. In 2014 was dat bijvoorbeeld nog maximaal E60. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de nieuwbouwwoning is. In 2021 gaat de overheid nog een stap verder en is het BEN-principe van kracht. BEN staat voor Bijna-Energie Neutraal. Dit komt overeen met een E-peil van E30 of lager. Deze woningen verbruiken dus zeer weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en water. De nodige energie voor deze gebouwen wordt bovendien gehaald uit groene energiebronnen.

isolatie

Daarnaast dien je ook rekening te houden met het S-peil. Sinds 2018 staat deze voor de energetische kwaliteit van de gebouwschil. Met andere woorden: hoe goed is jouw bouwschil bestand tegen koude winterdagen en warme zomerdagen? De bedoeling is dat de energie die je nodig hebt om je woning op een constante temperatuur te houden - dus op te warmen in de winter of af te koelen tijdens de zomer - tot een minimum wordt gereduceerd. Nieuwbouwwoningen, waarvan de bouwaanvraag is vergund in 2021 zullen moeten voldoen aan een S28-norm.

isolatie

Wat moet er precies gebeuren om in orde te zijn met de EPB-wetgeving? In de regel moet je een EPB-dossier opmaken van zodra je een gebouw bouwt of renoveert die geklimatiseerd wordt of waarvoor een omgevingsvergunning nodig is. Hier zijn wel enkele uitzonderingen op: bijvoorbeeld kleine kantoorruimtes, losstaand tuinhuis. Bij deze laatste hoef je geen EPB-dossier op te maken. Indien jij een onderhevig bent aan de EPB is de eerste stap het aanstellen van een EPB-verslaggever. Vergeet hierbij niet dat ook een ventilatieverslaggever noodzakelijk is. Dit kan de EPB-verslaggever zijn, maar mag evengoed een derde partij zijn. Baskuul-Architecten kan voor jou de nodige contacten leggen.

Wij bespreken vervolgens met de verslaggever het project, waarop hij een voorstudie maakt en advies formuleert inzake isolatie, verwarming en ventilatie. Deze gegevens verwerken wij in de plannen ter voorbereiding van de bouw of renovatie. Bij de start van de werken moet je dan een startverklaring indienen. Tijdens het proces volgt de verslaggever de bouw inzake materiaal- en installatiekeuze verder op. Na afloop van de werken maakt de EPB-verslaggever de EPB-eindaangifte op. Dit gebeurt uiterlijk 5 jaar na het verlenen van de vergunning.

Voldoen aan het opgelegde E-peil vraagt een investering. Weet dat deze investeringen zullen resulteren in een lagere energiefactuur. Bovendien voorziet de overheid enkele steunmaatregelen voor energetisch bouwen en renoveren. Zo krijgt je bij een nieuwbouw een vermindering op de onroerende voorheffing indien je aan de nodige voorwaarden voldoet. Deze wordt automatisch toegepast. Indien het E-peil van jouw nieuwbouwwoning uit 2020 bijvoorbeeld E25 is, dan krijg je gedurende 5 jaar 50% korting. Voor wie van plan is om een aangekochte woning binnen de 5 jaar grondig energetisch te renoveren, betaalt sinds 2018 lagere registratiekosten (5% in plaats van 6%).  Bespreek dit zeker met de notaris bij de aankoop van jouw woning.

 

Heb je nog vragen of het EPB-dossier, contacteer ons dan gerust. Baskuul Architecten helpt je graag op weg.

 

afbeelding EPB: www.bouw-energie.be